Oude Melkfabriek Naaldwijk “De Combinatie”

Oude Melkfabriek Naaldwijk “De Combinatie”

Schaal 1:160
Materiaal: karton en kunststof

De allereerste maquette die ik echt aan de hand van bouwtekeningen op schaal nabouwde, was de oude C.M.C. Melkfabriek “De Combinatie” die voorheen te vinden was aan Dijkweg 71 te Naaldwijk. Het pand was in de winter van 1981/1982 gesloopt en het bekijken oude foto’s van de melkfabriek inspireerden mij tot het bouwen ervan.

Een uitspraak die ik van een modelspoorliefhebber had gehoord: “Met karton kun je nooit mooi werken en het trekt binnen de kortste keren krom” daagde mij uit om er, met de ervaring die ik toen (1990-1991) rijk was een zo mooi mogelijk model van te maken.

Inmiddels heeft de maquette een duurproef van 25 jaar doorstaan. Er zijn nog geen essentiƫle onderdelen kromgetrokken, al heeft de maquette tijdens de verhuizing schade opgelopen.

Deze maquette staat in feite aan de basis van MiniMundo en gaat dus door het leven als de bedrijfsmascotte.

De maquette van de oude melkfabriek heeft de afgelopen jaren ook weleens een uitstapje gemaakt. Bijvoorbeeld in januari 2013, naar de familie Van Eijk-Van Leeuwen in Naaldwijk. Voor mevrouw Van Leeuwen was het een mooi weerzien met het gebouw wat zoveel jaren een vast onderdeel van haar dagelijks leven is geweest.

Het grote verschil tussen een oude foto of schilderij was duidelijk merkbaar. Er kwamen veel herinneringen naar boven, alleen al vanwege het feit dat een maquette van alle kanten te bekijken is en elk deurtje of hoekje terug te vinden is.IMG_0621

Dit jaar zal de maquette een restauratie ondergaan en bij deze gelegenheid zal er ook een stuk van de omgeving worden nagebouwd, zodat hij extra goed tot zijn recht komt.

 

Online Marketing